Muzeul LIPOVA

 

MUZEUL ORAŞULUI LIPOVA
Str. N. Bălcescu 21

Muzeul Oraşului Lipova, înfiinţat în anul 1958 şi redeschis în actuala înfăţişare în 2001, după o renovare radicală, este parte a Complexului Muzeal Arad, la fel şi Colecţia Ştefan Crişan, devenită una publică din 1986.
Casa Bocu, azi Muzeul Oraşului Lipova, a fost construită în secolul al XVIII-lea, pentru ca un secol mai târziu să intre în proprietatea familiei Missici. După Marea Unire, în anul 1922, clădirea era cumpărată de Sever Bocu. S-au făcut reparaţii, modificări, dar s-a păstrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat în stil franţuzesc, elegant şi rafinat. Casa Sever Bocu din Lipova era la vremea respectivă atât locuință personală, cât și edificiu cultural, care adăpostea o colecție de etnografie, ateliere de țesătorie și un muzeu amenajat de Marilina Bocu, soția ilustrului om politic bănățean.

Sever Bocu, membru marcat al Partidului Național Român și ulterior al Partidului Național Țărănesc, promotor al Marii Uniri, parlamentar și ministru al României Mari, ”Ministrul Banatului” a sfârșit în detenție la Sighet, în timpul regimului comunist a lui Dr. Petru Groza. În timpul vieții s-a angajat în unele acţiuni îndreptate spre ridicarea nivelului de civilizaţie al Banatului: întemeierea Universităţii de Vest și a Teatrului de Vest din Timișoara, construirea de şcoli, repararea de biserici, împroprietărirea voluntarilor, ridicarea de monumente în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi a marilor personalităţi bănăţene. Totodată lui Sever Bocu i-a aparţinut iniţiativa de a ridica actualul sediu al primăriei din Lipova, de a transforma Lipova în oraş, pavarea străzilor şi extinderea reţelei electrice, modernizarea şoselei Lipova – Timişoara şi reconstrucţia cartierului de locuinţe distruse de inundaţiile din 1932.

Cele cinci săli ale muzeului păstrează încă amenajările interioare fastuoase comandate de Bocu: parchetul cu intarsii, sobele din faianţă vieneză, policandrele şi oglinzile din cristal, piese de mobilier, un şemineu realizat din marmură de Carrara, salonul ”vienez”.
În anul 1980, familia Eleonora Costescu – Vasile Varga a donat Muzeului din Lipova, o colecţie care cuprinde artă plastică şi decorativă (argintărie, porţelan, sticlărie). Sunt expuse lucrări de Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Dimitrie Ghiaţă, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza precum şi lucrări care aparţin şcolilor italiană, flamandă, franceză, engleză şi extrem orientale.
Colecţia de artă bisericească – Ştefan Crişan – donată muzeului de clerical ortodox, cuprinde: icoane pe lemn, carte veche şi alte obiecte de cult datând din perioada secolelor XVII - XIX. În colecție, se află, între altele: Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia, 1648), Îndreptarea legii (Govora, 1652), Sf. Aer, brodat pe catifea neagrã (secolele XVI-XVII), un engolpion episcopal (secolul XVII), un orar diaconesc (1606), o cruce sculptată în lemn (secolul XVII).