Expoziția FRAGMENTS OF OUR IDENTITY
a sculptorului Cosmin Moldovan din Arad

28 august - 13 septembrie
Muzeul de Arta din Arad/Sala Ovidiu Maitec (str. Gh. Popa, 2-4, etaj 2).
Expoziţia va fi deschisǎ de cǎtre prof. dr. Onisim Colta - artist vizual,
vineri 28 august 2015 orele 18:00. Coordonator
proiect: dr. Adrian Sandu – artist vizual

Expozitia cuprinde un numǎr de 20 lucrǎri de sculpturǎ figurativǎ de mici şi mari dimensiuni. Personaje cu proporţii inegale ivite din asimetria memoriei oarbe, întinse într-o formă statică a timpului, pendulează alert în recompunerea unei mitologii complementare a reflexiei gândirii voastre.Fiecare trup are poezia lui, se prăbuşeşte în poetica timpului scurs peste el şi prin el. Asamblarea formelor găsite spontan într-o formă elaborată, dirijată parcă, povesteşte o amintire fragmentară. Combinarea transfigurată prin eliminarea şi adăugarea unor elemente inedite, sugestive din punct de vedere emoţional răscolesc prin amintirile voastre şi ale noastre, construind amintiri fragede, toate pentru a potenţa expresivitatea noastră; necunoscută nouă dar uneori cu aere mitice. Decuparea, inversarea, colorarea, decorarea, brodarea împins de aroma uneori roşiatică, iute a trecutului, povestită crud într-o tridimensionalitate uneori dezinvoltă alteori reţinută absorbită de lumina roşiatică a felinarului din capătul străzii, transfigurează forma reper într-o poveste de reper cu semnificatie arheologică. O arheologie a culegerii fragmentelor uitate uneori sub vălul de praf depus pe memoria noastră, se pierd din conştiinţa actuală şi se recuperează din mâinile încleştate ale timpului, aduse în incubatorul spaţialităţii şi imprimate din nou in cenuşa uitatării noastre.O putem defini ca o reflexie a morfologiei interne oglindită în mişcări volumetrice fragmentare a arhitecturii formei, atribute ale unei icoane şterse de trecerea timpului” - Moldovan Cosmin

PROGRAMUL EXPOZITIILOR - ZILELE ARADULUI 2015

Vineri, 28 august
orele 20.00-24.00

Expoziţia permanentă ŞTIINŢELE NATURII, ARHEOLOGIE-ISTORIE
Atelier de pictură (pentru copii) – voluntarii Asociaţiei Noua Acropolă
(Palatul Cultural – intrarea dinspre Parcul Copiilor)
orele 20.00-24.00
SALA CLIO (str. Horea 10)
orele 18.00-22.00
MUZEUL DE ARTĂ (str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)
Vernisajul expoziţiei sculptorului Cosmin Moldovan (Sala Ovidiu Maitec)

Sâmbătă, 29 august
Expoziţiile muzeului sunt deschise între orele 12.00-17.00
Duminică, 30 august
Expoziţiile muzeului sunt deschise între orele 09.00-17.00

INTRAREA ESTE LIBERĂ

DIANA SERGHIUȚĂ / MELANCOLIA

Muzeul de Artă din Arad, organizează în perioada 22 mai – 22 iunie 2015, în sala „Ovidiu Maitec” o expoziție de artă contemporană, cu opere semnate de artista Diana Serghiuță. Expoziția reunește, sub titlul „Melancolia”, o serie de picturi pe pânză și pe sticlă precum și desene de dată recentă. Ciclul de lucrări prezentate sunt situate sub semnul unei puternice experiențe personale, fiind caracterizate de o anume subiectivitate și subliniată sensibilitate, fără inhibiții, într-o cheie figurativă foarte actuală.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 22 mai 2015, la orele 18.00.

Diana Serghiuţă s-a născut în 1985 în Brașov, traiește şi lucrează în Arad, România. Este absolventă a Facultății si Programului de Master, secţia Pictură, Surse şi Resurse ale Imaginii Facultatea de Arte Plastice şi Design UVT Timişoara, la clasa prof. Carol David.
Actualmente doctorand în cadrul aceleași Universități.

Expoziții personale:
2015 - “Melancolia”, Muzeul de Artă Arad, România
2013 – “Inconştientul în direct”, Galeria Machina, Rieti, Italia
2011 – “Viziuni ale reveriei”, Galeria CALINA, Timişoara, România

NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR
Arad și Lipova
Sâmbată, 16 mai 2015, orele 20.00-02.00

Acces gratuit
MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)
20.00 – 02.00
SALA CLIO (Str. Horea 10)
20.00 – 02.00
PALATUL CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad)
20.00 – 02.00
MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA (str. Nicolae Bălcescu 21)
18.00-24.00

De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte, în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor.
De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc.
Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decât atât, acest brand cultural a generat în spațiul românesc alte astfel de evenimente construite după același tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură, Noaptea Caselor deschise, etc.
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a unsprezecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești.

PALATUL CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad)
Expoziţia de arheologie
Atelier de pictura pe basorielief pentru copii și adulți
Expoziția ”Mănăstirea Bizere - Viața monastică, artă și tehnologie”
Expoziţia de istorie
Reconstituire istorică. Prezentare de uniforme de voluntari ardeleni din armata română din timpul Primului Război Mondial
Expoziția de numismatică ”Ocolul Pământului în 8000 de monede. Din colecția Kiss Gabriel”
Expoziția ”Zâmbiți, vă rog ! Tessék mosolyogni! Bitte lächeln! Amintiri fotografice arădene”
Expoziţia Ştiinţele Naturii
Expoziţia ”Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal ”
Expoziție și proiecție de film ”De la lemnul scobit la piesa de tezaur. Odiseea unei monoxile"

MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)
Expoziție de artă românească și europeană
Atelier interactiv al artistului vizual Adrian Sandu
kinema ikon: serial/sezonul doi/ episodul 6: l’ene // l’ene / monocore - SOUNDBOARD

SALA CLIO (Str. Horea 10)
Expoziție de artă (colecția muzeului arădean) ”Portretul: subiect / subiectivism”
Atelier de pictură al elevilor

MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA (str. Nicolae Bălcescu 21)
18.00-24.00
Expoziție de fotografii vechi ”Inundațiile din orașul Lipova – anii 1932, 1970, 1975”
Concert de muzică folk – Vasile Filipaș
Seară de muzică și poezie

Parteneri
Consiliul Județean Arad, Rețeaua Națională a Muzeelor din România,
Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Biblioteca Județeană ”A.D. Xenopol” Arad, Parcul Natural ”Lunca Mureșului” Arad, Asociația ”Foto Club” Arad, Foto ”Club Pro Arad”, Grupul de iniţiativă ”Dimitrie Ţichindeal” Arad, Asociaţia ”Datina Străbună”, Colegiul Naţional ”Moise Nicoară” Arad, Liceul de arte ”Sabin Drăgoi” Arad, Liceul ”Atanasie Marienescu” Lipova, Pavel Filipaș, Cenaclul ”Muza” din Lipova, voluntarii Asociației Culturale ”Noua Acropolă” Timișoara și Arad, colecționarii Kiss Gabriel, Mircea Boran, Nelu Scripciuc și Visky Francisc.

Partenerii media:
Jurnal arădean, Glasul Aradului, Nyugati Jelen, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Banater Zeitung, Radio Timişoara, West TV Arad, agerpres.ro, vestic.ro, arq.ro, aradculture.ro, actualitati-arad.ro, specialarad.ro, ziuadevest.ro, newsar.ro

Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteţi găsi la adresa: http://nuitdesmusees.culture.fr
http://www.noapteamuzeelor.ro/

Expoziţie
HYDROPHILIA
Mimi Ciora şi Mircea Popescu


Muzeul de Artă Arad / Sala Ovidiu Maitec (strada Gh. Popa 2-4, et. 2)
14 martie-5 aprilie 2015
Vernisaj: sâmbătă, 14 martie, ora 17.00
Curator: dr. Adrian Sandu (Complexul Muzeal Arad)

Expoziţia intitulată Hydrophilia, găzduită de Muzeul de Artă Arad este prima apariţie Super Smooth Studio într-un mediu artistic instituţional. Totodată, Hydrophilia este primul proiect de artă lowbrow şi pop-surreal prezent într-un muzeu din Romania.
Hydrophilia – întruchipează în imagini dragostea pentru apă şi interesul obsesiv pentru parcursul infinit al acesteia. În interpretarea Super Smooth Studio, apa înseamnă viaţă, dar şi moarte; înseamnă reflexie superficială, sclipitoare, dar şi o explorare a universului nebulos din adâncuri. Căile naturale şi artificiale prin care circulă apa – nori, elemente organice şi sisteme industriale de conducte – capătă in lucrările expuse particularităţi fantastice, compunând personaje hibride, la limita dintre iluzie şi realitate.
Toate lucrările sunt colaborative, îmbinând două stiluri diferite, aparent incompatibile: organicitatea desenelor realizate de Mimi Ciora şi interpretările ”mecanomorfe” ale lui Mircea Popescu. Aceştia dezvoltă prin tehnici de desen şi asamblaj o lume suprarealistă cu influenţe din arta primitivă, pop art, lowbrow art şi kitsch.
Super Smooth Studio este numele colaborării dintre doi artiştii vizuali, Mimi Ciora şi Mircea Popescu, începuta în anul 2010. Termenul „super smooth” le defineşte tehnica de desen, denumirea fiind inspirată din numele mişcării artistice super flat. Iar „studio”- face referire la atelierul/locuinţa din Timişoara, spaţiu pe care cei doi îl împart cu un pisic şi o broască ţestoasă.
Cei doi îmbină stiluri diferite, aparent incompatibile: organicitatea desenelor realizate de Mimi Ciora şi interpretările ”mecanomorfe” ale lui Mircea Popescu. Aceştia dezvoltă prin tehnici variate – de la desen tradiţional la obiect tridimensional – o lume suprarealistă cu influenţe din artă primitivă, Sci-Fi, pop art, lowbrow art şi kitsch.

Super Smooth Studio a fost prezent la diverse festivaluri şi expus în varii spaţii închise şi deschise, mai mult sau mai puţin convenţionale.

Fenomenul Renașterii – Ideile care au schimbat lumea
- eveniment cultural -
11 martie – 22 martie 2015
Locul de desfăşurare: Expoziția de arheologie din Palatul Cultural, piața George Enescu nr. 1 (intrarea dinspre blv. Dragalina)

Asociația culturală Noua Acropolă în colaborare cu Complexul Muzeal Arad vă invită la evenimentul Fenomenul Renașterii – Ideile care au schimbat lumea.
Atunci când spunem Epoca Renașterii ne referim la un timp în care limitele cunoașterii umane au fost împinse către noi granițe. Omul a redevenit măsura tuturor lucrurilor și manifestările sale în artă, știință, filosofie și chiar politică au deschis porțile unei noi lumi.

Din programul evenimentului:
Expoziția: Pe urmele geniilor Renașterii;
Conferințe filosofice: Destinul secolului XXI: Renaștere sau Ev Mediu?, Mecanismele interne ale Renașterii, Evoluția conștiinței - Evoluția științifică, Interpretarea esoterică a Primăverii lui Botticelli, Lorenzo Magnificul sau despre știința guvernării;
Mese rotunde: Arta Renașterii interioare, Ce înseamnă să fii cetățean al lumii?;
Ateliere de creație pentru adulți și copii - pictură pe pânză și pictură pe basorelief;
Atelier de muzică și dans renascentist;
Proiecții de film documentar;
Concursuri de creație pentru tineri.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 - 22 martie, conform programului următor: (marți-vineri între orele 09.00-17.00, sâmbătă și duminică între orele 10:00-17:00, luni - închis)

Intrarea este liberă. Pentru participarea la ateliere este necesară înscrierea prealabilă.
Concurs de exprimare artistică pentru tineri (elevi și studenți):
Invităm liceenii și studenții să se lase provocați de tema: Ce înseamnă o lume mai bună? Redați această idee printr-un eseu, poezie, pictură, fotografie, compoziție muzicală, etc.
Trimiteți-ne creațiile voastre pe e-mail, la adresa: na-arad@noua-acropola.ro sau aduceți-le la locul de desfășurare al evenimentului oricând în timpul programului anunțat.
Termen limită: 18 martie 2015
Cele mai bune creații vor fi premiate astfel:
- participarea gratuită la un Curs de filosofie comparată care cuprinde o introducere în marile filosofii care au conturat gândirea umană până acum: Filosofia indiană, budistă, egipteană, greacă, romană și chineză (3 locuri);
- cărți și basoreliefuri realizate de atelierul artizanal al Noii Acropole;
- reducere de 50% la cursul de pictură pe basorelief ce se va desfășura în perioada 25-26 aprilie (3 premii).

Programul evenimentului:
Miercuri, 11 martie
18:30 Deschiderea evenimentului. Conferinţă: Destinul secolului XXI: Renaștere sau Ev Mediu? (prezintă: Monica Varga)
19:30 Rezonanțe renascentiste – recital de flaut, vioară și fagot.
Joi, 12 martie
18:30 Conferință: Mecanismele interne ale Renașterii (prezintă: Monica Varga)
Sâmbătă, 14 martie
11:00 Povestea sunetului - Atelier de muzică pentru copii
11:30 Proiecție de film documentar - Florența. Pe urmele geniilor Renașterii
15:00 Atelier de dans renascentist pentru tineri
17:00 Conferință: Interpretarea esoterică a Primăverii lui Botticelli (prezintă: Alis Brebu)
Duminică, 15 martie
10.00-17.00 Vizitarea expoziției: Pe urmele geniilor Renașterii
11:00 -13.00 Atelier de pictură pe pânză pentru adulți
16:00 Masă rotundă filosofică: Arta renașterii interioare (moderator: Alis Brebu)
Locul de desfășurare: ArtCafé Gallery – Piața Avram Iancu 10
Joi, 19 martie
18:30 Conferință: Renașterea: Evoluția conștiinței - Evoluția științifică (prezintă: Robert Szepesi)
Vineri, 20 martie
09.00-17.00 Vizitarea ghidată a expoziției: Pe urmele geniilor Renașterii
Ghidajul va fi oferit de voluntarii asociației Noua Acropolă.
Sâmbătă, 21 martie
11:00 Conferința: Lorenzo Magnificul sau despre știința guvernării (prezintă: Laurențiu Plăcintă)
13.00 Curs introductiv de filosofie comparată (prezintă: Alis Brebu)
Anunțarea câștigătorilor concursului de creație.
15:00 Atelier de pictură pe basorelief pentru copii
15:30 Proiecție de film documentar: Praga, insula luminii
Duminică, 22 martie
11:00 Atelier de pictură pe pânză pentru adulți
16:00 Masă rotundă filosofică: Când știi că ești cetățean al lumii?

Locul de desfășurare: ArtCafé Gallery – Piața Avram Iancu 10
Pentru mai multe informații și înscriere la ateliere vă rugăm să ne contactați la 0749067441 sau prin email: na-arad@noua-acropola.ro
Vă așteptăm cu drag!

Eveniment cultural
IOAN SLAVICI ŞI MIHAI EMINESCU –
DOI PRIETENI NĂSCUŢI SUB ACEEAŞI CONSTELAŢIE

Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia”
(str. Regimentul de Infanterie 85, nr. 150)

Cu prilejul aniversării a 167 de ani de la naşterea marelui scriitor român Ioan Slavici (1848-1925), pasionaţii de istorie, literatură şi muzică sunt invitaţi la medalionul literar-muzical Ioan Slavici şi Mihai Eminescu – doi prieteni născuţi sub aceeaşi constelaţie, care se va desfăşura la Castelul Bohus din Şiria.
Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Şiria, Complexul Muzeal Arad, Universitatea de Vest - Vasile Goldiş din Arad, cadre didactice şi elevi de la Şcoala Gimnazială Ioan Slavici Şiria.

Eveniment cultural
EMIL MONŢIA

Muzeul memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia”
(str. Regimentul de Infanterie 85, nr. 150)

Cu prilejul comemorării compozitorului Emil Monţia (1882-1965), Primăria Comunei Şiria şi Consiliul Local Şiria în colaborare cu Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia Şiria (din cadrul Complexului Muzeal Arad), cu Biserica Ortodoxă Şiria şi Şcoala Gimnazială Ioan Slavici Şiria organizează un eveniment cultural, care va avea loc duminică, 22 februarie 2015, la Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia Şiria (orele 10.00-12.00) şi Biserica Ortodoxă Şiria (orele 12.15-14.00).
Program, duminică, 22 februarie:
Muzeul Memorial ”Ioan Slavici și Emil Monția”Șiria
Orele 10.00-12.00
- moderator Laura Mateş – muzeograf
1.Şiria - o vatră de cinstire a memoriei înaintaşilor – ing. Valentin Bot, primarul comunei Şiria
2.Itinerarul vieţii lui Emil Monţia între Şicula şi Şiria - prof. Marcel Priescu
3.Amintiri despre Monţia - învăţător Mircea Puicaru
4. Emil Monţia - Un creator al muzicii româneşti – medalion literar realizat de prof. Macrina Pavel cu elevii claselor a VII-a si a VIII-a Şc. Gimnaziala Şiria
5. Noua Românie - poezie de Emil Monţia - recită Brădean Dragoş , cls a VI-a, instruit de prof. Mariana Stanciu
6. Să-l omagiem pe Monţia prin cântecele sale:
a) Grupul vocal cls I-IV Şc Gimnazială Şiria - instruit de prof. Marian şi Rodica Gorun
b) Cântec de seară - solo voce Adela Iliuţă cls a VII-a Şc. Gimnazială Şiria, instruită de prof. Alin Ciocan
c)Grupul vocal cls V-VIII Şc Gimnazială Şiria şi Galşa - instruit de prof. Alin Ciocan
d)Grupul vocal „Podgorenii”- instruit de prof. Victor Şofrag
Biserica Ortodoxă Şiria:
12.15-14.00
1.Parastas în memoria lui Emil Monţia
2.Colaj de cântece religioase de Emil Monţia:
a)Înger, îngeraşul meu – solo voce Ardelean Iulia şi Sebeszta Alessia, cls I-a Şc Gimnazială Şiria
b)Grup coral cls V-VIII Şc Gimn. Şiria şi Galşa- instructor prof. Radu Tămaş şi Florin Mişcoi
c)Corul mixt al Bisericii Ortodoxe Şiria - instruit de Ioan Bulcu

EXPOZITIE DE REPTILE VII
Expoziţia Ştiinţele Naturii / Complexul Muzeal Arad (Piaţa G. Enescu 1)
5 ianuarie februarie - 31 martie 2015
Program:
Marti- Duminicai: 09.00-17.00
Luni: inchis

Atracţiile expoziţiei de la Arad sunt speciile de crocodilieni, speciile de şerpi cu clopoţei. Sunt expuse specii de şerpi regali din America, pitoni din India, şopârle Gecko şi cobre din Indonezia.
Doar în expoziţia de la Arad poate fi văzut pitonul tigrat albinos din Birmania, care nu ar putea supravieţui în natură datorită culorii sale deosebite. Pitonul reticulat, specie agresivă din Sud-Estul Asiei, este arareori crescut în captivitate, din cele 3 exemplare din Europa, unul este expus la Arad.
Anul acesta a revenit şi vedeta expoziţiei, PEPINO, crocodilul pitic din Vestul Africii. Exemplarul face parte din cea mai mică specie de crocodili din lume, la varsta adulta atinge lungimea de doar 1.9 metri. Totodată, datorită habitatului şi vieţii nocturne este o specie încă puţin cunoscută de cercetători.
Expoziţia este o bună oportunitate, atât pentru adulţi, cât mai ales pentru copii de a descoperi lumea animalelor, unele dintre speciile de reptile fiind foarte rare sau chiar pe cale de dispariţie.
În cadrul expoziţiei pot fi organizate lecţii de biologie, activităţi extraşcolare pentru toate grupele de vârstă, sub supravegherea profesioniştilor de la SC Gabonica SRL .

TAXĂ DE INTRARE :
7 RON - ADULTI
6 RON - COPII, ELEVI, STUDENTI, PENSIONARI
REDUCERI PENTRU GRUPURILE ŞCOLARE ORGANIZATE !

TAXA DE FILMARE: 15 RON
TAXA DE FOTOGRAFIERE: 10 RON (FARA BLITZ!)
TAXA DE FOTOGRAFIERE TELEFON MOBIL: 5 RON

Organizatorii oferă ghidaj (20 lei/ghidaj) în limba română, maghiară şi engleză!
Pentru alte detalii şi programarea vizitelor grupurile şcolare organizate,  Vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0741 526 071.