top

vineri . 30 noiembrie
ora 18.01 la KF
_ deschiderea expozitiei
_ lansarea revistei intermedia # 19
ora 18.02 la KF
_ workshop:
megatron
holopix
ioana calen
ruxandra tarca
videorgy: TranSFer

Expozitia de ceasuri ORELE ARADULUI
(Palatul Cultural, intrarea dinspre parcul copiilor)
13 noiembrie 2007- 27 ianuarie 2008


Expozitia cuprinde documente, ustensile de lucru în diferite ipostaze sau ceasuri din colectiile unor cunoscuti ceasornicari aradeni (Tekeres Emeric si Lenuta, Sabau Anton si diana, Gera Ludovic, Hell Gaspar, Havran Maria) dar si din colectia muzeului. În expozitie se remarca ceasurile din secolele XVIII-XIX – tip Schwarzwald, tablou sau semineu – ceasuri fabricate în Italia, Elvetia, Austria sau Franta. Complexul Muzeal, detine ceasuri fabricate la sfârsitul secolului XIX – stil roccoco, ceasuri din perioada interbelica, precum si cele fabricate în renumita fabrica „Victoria” Arad înainte de anul 1989.

top

Centrul Cultural Judetean Arad
Asociatia "Filiala din Arad a UAP din România"
Casa de Cultura a Municipiului Arad
Muzeul de Arta Arad

meeting point - arad biennial - 2007

Muzeul de Arta Arad
Sala Clio
Galeria de Arta Delta

9 noiembrie - 2 decembrie

 

 

 

 

 

 

top

Expozitie documentara
PRINTRE RÂNDURI.
ECOURI ALE EVENIMENTELOR DIN 1956 ÎN ROMÂNIA

Palatul Cultural (Piata G. Enescu 1)
17-21 octombrie
Vernisaj: 17 ocotmbrie, ora 18.30

Expozitia, realizata de istoricul Andrea Varga, îsi propune sa marcheze, pentru memoria colectiva, importanta evenimentelor din România anului 1956.
Prin amploarea lor, aceste evenimente se înscriu în linia marilor miscari anticomuniste care au zdruncinat lagarul socialist, alaturi de Budapesta 1956, Praga 1968 sau Gdansk 1980. 24 de executii, 1.000 de studenti exmatriculati, condamnari însumând 14.000 de ani de detentie, schimbarea pentru totdeauna a vietii câtorva mii de oameni – acesta este bilantul represaliilor suferite de cei ce au îndraznit sa se solidarizeze cu revolutia din Ungaria. Documente inedite, selectate din diverse fonduri arhivistice, fotografii, filme, înregistrari audio, toate integrate într-un concept original, ilustreaza amploarea represiunilor suferite de contestatarii regimului.
Dincolo de rolul ei educativ, expozitia reprezinta un manifest pentru casarea sentintelor politice si pentru reabilitarea tuturor celor care, de-a lungul timpului, au luat pozitie împotriva regimului comunist. Acesti oameni, fosti detinuti politici sau internati în azile psihiatrice ramân si astazi, din punct de vedere juridic, „infractori”, pentru ca au avut curajul sa se exprime si sa se manifeste liber. Astfel, acest proiect constituie si un apel la constientizare si actiune.

top

Expozitie de etnografie
„Cânepa de la etnologie la ecologie”

Muzeul de Arta Arad (str. Gh. Popa 2-4, et. II)
11-28 octombrie


Vernisaj: 11 octombrie 2007, ora 17.00
În cadrul expozitiei se reface drumul cânepii de la prelucrarea traditionala pâna la produse ecologice de azi, în cadrul vernisajului fiind lansata si publicatia „Cânepa de la etnologie la ecologie”, care valorifica cercetarile etnografilor în 12 localitati din judetele Arad si Bekes (Ungaria).
Expozitia face parte din proiectul PHARE CBC „Cânepa de la etnologie la ecologie. Un program transfrontalier de revitalizare a culturii cânepii”, derulat în cursul anului 2007 de catre Complexul Muzeal Arad si Directia Judeteana a Muzeelor Békés (Ungaria).

top

Expozitie de arta plastica
SHALOM, PEACE, PACE

Muzeul de Arta (str. Gh. Popa 2-4, et. II)
9-28 octombrie
Vernisaj: 9 octombrie, ora 17.00


Expozitia itineranta „Shalom, Peace, Pace” reuneste lucrari semnate de artista Dvora Barzilai din Viena (Austria), lucrari inspirate din tematica religiei iudaice.

top

Expozitie de arta plastica
DESTINE ARTISTICE: ALEXANDRU TIPOIA&GEORGE TZIPOIA.
ARIPI SI STELE

Muzeul de Arta (str. Gh. Popa 2-4, et. II)
4-28 octombrie

Arta nu se adreseaza omului temporal.
Arta este o privire dincolo de noi însine, dincolo de timp.
(George Tzipoia)

Expozitia, realizata cu sprijinul Fundatiei Pictor Alexandru Tipoia, reuneste lucrari semnate de cei doi artisti, lucrari care apartin familiei pictorului George Tzipoia.
Alexandru Tzipoia, contemporan cu artistii Alexandru Ciucurencu si Corneliu Baba, este considerat un pilon spiritual al artei românesti, care sustine „arhitectura imaginii” secolului XX. Opera lui a fost orchestrata ca o simfonie. Complexa prin nelinisti si solutii creatoare uneori simultan complementare si contradictorii, senina prin exprimare plastica totdeauna adecvata temei, ea s-a alcatuit de la sine într-un univers aparte, inconfundabil, de o rara frumusete.
George Tzipoia este unul dintre artistii contemporani, care se plaseaza într-o pozitie în care „vizibilul si invizibilul se întâlnesc, spatiul si non-spatiul se ating”, dupa cum afirma prof. Marisa Vescovo, Torino (Italia). Artistul încearca sa redescrie în pictura sa propriul univers al formelor simbolice si arhetipale care nu contureaza imagini mentale, ci încearca sa descopere misterul lor enigmatic, complexitatea lor indiscutabila si fascinanta.

top

Expozitie de arta plastica
SCOALA DE PICTURA DE LA BAIA MARE ÎN
COLECTIA DE ARTA A MUZEULUI ARADEAN

Sala „Clio” (str. Horea 10)
2-28 octombrie 2007


Cadrul natural, deosebit de pitoresc si variat, a oferit artistilor nenumarate motive adecvate pentru pictura: orasul cu cladirile sale vechi, strazile înguste si întortocheate, casele marunte de mineri, Turnul lui Stefan, parcul cu copaci batrâni, castanii, Dealul Florilor, Dealul Crucii, apele serpuitoare ale Sasarului.
În cadrul centrului artistic de la Baia Mare au activat si o seama de pictori aradeni. Havas Béla si Carol Wolff sunt identificati în listele anilor Hollósy. Scoala Libera de Pictura a fost frecventata de Kiss Carol, Balla Adálbert, Iritz Alexandru, Latinka Elza, Magyari Ilma, Ányos Vioala, Gheorghe Groza, Silviu Costin, Pataky Alexandru, Paál Albert. Pentru Scoala de Arte Frumoase sunt retinute numele lui Iulian Toader, Nicolae Chirilovici, Petru Feier.
Venirea lui Hollósy si a adeptilor sai la Baia Mare, nu se explica numai prin seductia exercitata de frumusetea peisajului. Atitudinea critica fata de cercurile artistice oficiale, care promovau o pictura de gen, edulcorata, menita sa satisfaca gustul si mentalitatea mic-burgheza, înclinata spre automultumire si conformism, i-a determinat pe artisti sa experimenteze o pictura de factura realista, lucrul în plein-air, de unde si finalitatea „naturalist-impresionista”. Toate acestea s-au putut realiza, cel putin la sfârtit de secol XIX, la o oarecare distanta de constrângeri si sabloane.

top

Expozitie documentara:
ARADUL SUB APE

Muzeul de Arta Arad (str. Gh. Popa 2-4, et II)
28 septembrie-28 octombrie 2007


Documentele de secol XIX, imaginile si articolele de presa din anii 1932, 1970 si 1975 încearca sa refaca atmosfera acelor timpuri, când orasul Arad si localitati de pe valea Muresului au fost inundate.
Inundatiile au lovit orasul de mai multe ori de-a lungul timpului. Astfel, documentele înregistreaza inundatii în Arad începând cu secolul XVIII, când în 15 iulie 1771, apele învolburate au intrat în oras, iar „locuitorii Aradului se vizitau ca venetienii”, pentru ca în anul 1785, tot datorita inundatiilor, aradenii sa fie nevoiti sa circule cu barcile timp de cinci zile. Documente, pastrate în patrimoniul Complexului Muzeal Arad, vin sa certifice inudatiile produse, în Arad, si în cursul anului 1844.
Datorita topirii zapezilor, anul 1932 a înregistrat o noua revarsare a apelor Muresului în judetul si orasul Arad, sloiurile de gheata venite pe râu atingând înaltimea de 5-6 m. Muresul Mort a inundat mai multe strazi din cartierul Sega, în timp ce strandul, Micalaca, parcul Eminescu si calea ferata spre Timisoara au suferit pagube imense datorita apelor Muresului. Doua sute de case au fost darâmate, fiind creat fondul pentru sinistrati. Tragedia aradenilor a impresionat Casa Regala, regele Carol II vizitând Aradul si zonele calamitate, în 27 aprilie 1932.
Inundatiile din anii 1970 si 1975 au ramas înca vii în memoria multor aradeni, care, solidari, au luptat cu apele pentru salvarea orasului.

top

EXPOZITIE DE ARHEOLOGIE
SFÂRSITUL EPOCII BRONZULUI ÎN SUD-VESTUL ROMÂNIEI.
CULTURA GÂRLA MARE

Complexul Muzeal Arad, Expozitia de arheologie-istorie, sala 1
20 septembrie-14 octombrie

Cultura Žuto Brdo - Gârla Mare se dezvolta în intervalul 1600-1150 a. Chr. si s-a format pe baza ceramicii încrustate transdanubiene, cu elemente din cultura Vatina si cu aportul elementelor locale din zonele ocupate ulterior de triburile acestei culturi. Numele culturii provine de la doua localitati: Žuto Brdo din Serbia si Gârla Mare din România, unde au fost facute primele descoperiri. Aceasta cultura s-a dezvoltat pe ambele maluri ale Dunarii, pe luncile si terasele joase ale fluviului.
Plastica culturii Žuto Brdo - Gârla Mare este unica în cadrul epocii bronzului. Statuetele antropomorfe, cele mai numeroase, redau aproape exclusiv personaje feminine. Într-o locuinta de la Ostrovul Mare - Colonie au fost descoperite 12 statuete. Aproape toate piesele sunt acoperite cu un decor foarte bogat, care se considera ca reprezinta piese de vestimentatie ale acelei perioade. O descoperire unica este reprezentata de doua personaje înlantuite, descoperire care este, din pacate, fragmentara. Reprezentarile zoomorfe sunt redate sub forma unor vase de marimi diferite. În unele situatii ele sugereaza siluete de animale dar exista si vase care redau clar pasari de balta sau bovidee.

top

FESTIVALUL DE MUZICA VECHE PRIN CETATILE ARADULUI,
EDITIA A IV-A
CETATEA INEU

8-9 septembrie

Festivalul, ce îsi propune sa contribuie la modificarea resorturilor mentale legate de perceptia publica asupra monumentelor istorice, încearca sa atraga atentia si asupra Cetatii de la Ineu. Monument istoric putin cunoscut de turisti, cetatea ar putea deveni o sursa de dezvoltare a turismului în aceasta zona a judetului Arad.

Programul festivalului:
Sâmbata, 8 septembrie:
Ora. 18.00 – deschiderea manifestarilor în curtea Cetatii din Ineu
Ora. 18.00 – concert de muzica medievala sustinut de Huniadi
Cantores (Hunedoara) si Ansamblul Collegium (Carei)

Duminica, 9 septembrie:
Ora. 18.00 – concert sustinut de Filarmonica de Stat din Arad

top

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE DOCUMENTARA
OAMENI SI LOCURI. TUNISIA. EGIPT

Sala Clio (str. Horea 10)
7-16 septembrie
vernisaj: 7 septembrie, ora 18.00

Expozitia OAMENI SI LOCURI. TUNISIA. EGIPT a fotografului aradean Nicolae Turcin reuneste imagini din Africa de Nord, imagini ce surprind aspecte ale vietii cotidiene, dorinta artistului fiind de a prezenta realitatea asa cum este: „Pentru multa lume Orientul si Nordul Africii sunt prea haotice, cu furnicare de oameni. În simplitatea lor, modul de a gândi si trai, face ca totul sa para mai colorat si de aici dragostea mea de a captura momentul în timp.”

top

Expozitie
PASIUNI SI COLECTII. OBIECTE DE PODOABA

Muzeul de Arta Arad (str. Gh. Popa 2-4)
3-23 septembrie
Vernisaj: 3 septembrie, ora 17.00


Inedita expozitie de la Muzeul de Arta reuneste obiecte de podoaba, ce apartin unor colectii particulare diferite, inclusiv cea a familiei Arghezi. Realizate din argint, metal aurit si argintat, piesele sunt decorate cu pietre semipretioase, perle, chihlimbar, corali. Într-un cadru elegant sunt expuse diferite pobiecte de podoaba (bratari, pandantive, inele , cercei, fibule) realizate de mesterii bijutieri începând cu secolul XX si pâna azi. Astfel, printre piesele de mare valoare se numara cerceii în stil florentin, brose art-nouveau (1900), etc.

top

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE
ARADUL ÎN IMAGINI

Sala „Clio”(str. Horea 10)
23-30 august 2007


Expozitia itineranta de fotografie ARADUL ÎN IMAGINI a artistilor fotografi Florin Hornoiu – Arad si Bagyinszki Zoltan – Gyula (Ungaria) este prilejuita de a 6-a editie a Zilelelor Aradului, fiind deja vernisata în orasele Budapesta si Gyula.

top

CARTE
Preot dr. Pavel Vesa, Episcopii Aradului, 1706-2006

Lansare de carte: 23 august 2007, ora 17.00
Sala Festiva a Palatului Administrativ Arad
Lucrarea Episcopii Aradului, 1706-2006 semnata de preot dr. Pavel Vesa este primul volum aparut în colectia Biografii aradene, fiind rezultatul unui proiect comun ce vizeaza promovarea personalitatilor aradene din trecut si prezent.
Proiectul initiat de catre Complexul Muzeal Arad si Biblioteca Judeteana „A.D. Xenopol” Arad, a demarat în anul 2006 cu sprijinul Consiliului Judetean Arad.

top

EXPOZITIE DE MACHETE
O LUME ÎN MINIATURA. ORASUL

Expozitia de arheologie si istorie
Palatul Cultural (Piata G. Enescu 1)
22 august-25 noiembrie

Expozitia reuneste machetele unor cladiri importante pentru viata economica aradeana (Gara Arad, Caminul muncitorilor), dar si machetele unor trenuri, avioane, produse în fabricile Aradului începând cu secolul XX.
De remarcat ca fiecare macheta are propria sa istorie. Automotorul „Astra”, de exemplu, introdus în fabricatia de serie din anul 1936 a fost premiat la Expozitia internationala industriala de la Berlin din 1938 cu medalia de aur.

top

PRIN LIPOVA DE ALTADATA
Muzeul Orasului Lipova
23 iunie-30 septembrie

Expozitia de carti postale vechi (Colectia Dubestean) reuneste imagini, atât din orasul Lipova, cât si din împrejurimi – Soimos, Radna – si încearca sa reînvie atmosfera începutului de secol XX.
Fotografii timpului au surprins momente din viata „lipovenilor” în preajma unor edificii importante pentru istoria locului: Turnul Pompierilor, Bazarul turcesc, Baile Lipova, Biserica ortodoxa si romano-catolica, Manastirea Maria Radna.


top

FIGURATII, FORMATIUNI SI FORME PICTURALE
Muzeul de Arta din Arad, str. Gh. Popa 2-4
31 august-2 septembrie


Cele 17 lucrari expuse, apartinând stilurilor artistice Expresionism abstract, New Realism sau Neo Fovism, redau o „contemplatie normativ existentiala si conditionala sub înclinarea intuitiei picturale si temperamentul artistului”.

top

EXPOZITIA PERSONALA FOTOGRAFIE CONCEPTUALA - RADU PALICICA
Sala Clio, str. Horea 10
1-8 august

top

FESTIVAL DE MUZICA VECHE

Program:
Duminica, 12 august – situl Frumuseni
Ora 18.00
- prezentarea istoricului Manastirii Bizere de catre arheologi
Ora 19.00
- concert de muzica medievala si celtica, sustinut de Grafic (Arad)
Miercuri, 15 august – Bazilica Papala Maria Radna
Ora 16.00
- concert de muzica clasica, Ave Maria, sustinut de Cvartetul Ziridava
Miercuri, 15 august – Biserica Rosie
Ora 19.00
- concert de muzica clasica, Ave Maria, sustinut de Cvartetul Ziridava
Duminica, 19 august – Bazilica romanica din Vladimirescu
Ora 18.00
- prezentarea istoricului bazilicii si a centrului comitatens Orod de catre istoricii muzeului din Arad
Ora 19.00
- concert de muzica medievala, sustinut de Grafic (Arad)
Ora 20.00
- recital de chitara: Florin Paul Camen, Claudiu Voic

top

FESTIVALUL DE MUZICA VECHE PRIN CETATILE ARADULUI
EDITIA A IV-A

23-24 iunie
Manastirea Maria Radna, Lipova, Soimos

Festivalul îsi propune sa contribuie la modificarea resorturilor mentale legate de perceptia publica asupra monumentelor istorice, sursa de dezvoltare a turismului în judetul Arad.
Programul festivalului:
Sâmbata, 23 iunie:
Ora. 10.00

– deschiderea manifestarilor în curtea Muzeului Lipova
– deschiderea expozitiei de fotografie (carti postale) PRIN LIPOVA DE ALTADATA (Muzeul Lipova)
Ora. 11.00
– vizitarea unor monumente reper istoric din orasul Lipova
(Muzeul Orasenesc, Bazarul turcesc, Biserica ortodoxa) si împrejurimi (Manastirea Maria Radna, Baile Lipova), prezinta istoricul aradean Dan Demsea
Ora. 17.00
– recital de orga si flaut la Bazilica Maria Radna, sustinut de solistii: Eva Megyesi Balog – orga si Corina Ardelean – flaut.
Duminica, 24 iunie:
Ora. 16.00

– plecarea din Lipova spre cetatea Soimos
Ora. 17.00
– concert de muzica medievala sustinut de trupele: Huniadi Cantores (Hunedoara) si Grafic (Arad)


top

 

Expozitia de arta plastica
IOAN TOLAN – 80
EXPOZITIE RETROSPECTIVA

Muzeul de Arta din Arad, str. Gh. Popa 2-4
8 iunie-1 iulie

Expozitia-retrospectiva reuneste lucrari reprezentative pentru diferite etape din creatia artistului aradean. Sunt expuse 24 lucrari de sculptura mica, majoritatea din bronz (Mozart, Vioara muta, Trubadur), sculptura în lemn de nuc (Tors de femeie, Cuplu - pasiune), busturi ale personajelor istorice (Horea – ghips, Avram Iancu - marmura), desene academice, macheta monumentului Marii Uniri. În realizarea proiectului „Monumentului Marii Uniri”, artistul Ioan Tolan a avut ca punct de pornire, dupa cum afirma, conceptia regretatului arhitect Milos Cristea : „Cel mai important monument din istoria României, trebuie sa fie o catedrala artistica, amprenta stilului arhitectural al sfâsitului de secol XIX si începutul secolului XX, caracteristic orasului Arad”.

 

top


Fiind deja o manifestare cu traditie si cu un puternic impact asupra publicului aradean, organizatorii si-au propus ca, în acest an, prin numarul mai mare de invitati si prin ariile geografice de unde acestia provin, sa acopere o varietate de mestesuguri populare practicate la nivel national.
Vor fi prezenti în jur de 60 de mesteri populari din judetele Arad, Hunedoara, Alba, Bihor, Arges, Neamt, Iasi, Suceava, Gorj, Vâlcea, Brasov, Mures, Dolj, Vrancea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Harghita. Timp de doua zile produsele lucrate în mod traditional si expuse în cadrul târgului vor putea fi admirate dar si cumparate de catre aradeni. Oferta va fi foarte diversificata: de la ceramica provenind din diferite centre de olari din România, la tesaturi si textile, de la masti populare la împletituri de nuiele, pictura naiva, icoane pe lemn si sticla. Nu vor lipsi nici ouale încondeiate, lingurile de lemn, instrumentele muzicale, obiectele de podoaba, palarii, furcile de lemn etc.

top

EUROPA IDENTITATILOR
IX-lea Simpozion International de Antropologie Culturala

23-25 mai
Aula Magna a Universitatii Aurel Vlaicu Arad

Cel de-al IX simpozion, coordonat de muzeograf Rodica Elena Colta, reuneste peste 40 de specialisti din România si din alte state al Uniunii Europene (Ungaria, Slovacia, Germania), precum si din tarile vecine (Serbia, Ucraina).
În cadrul simpozionul, deschis de vernisarea expozitiei de etnografie Mestesugul tesutului si cusutului la bulgarii din Banat, va avea loc lansarea volumului 8 din “Colectia minoritati”: Regiuni, etnii si identitati regionale.


 

top

 
MESTESUGUL TESUTULUI SI CUSUTULUI LA
BULGARII DIN BANAT

23 mai – 23 iunie
Muzeul de Arta din Arad, str. Gh. Popa 2-4

La fel ca si celelalte etniile din Banat , bulgarii si-au avut propria cultura traditionala, pe care au pastrat-o si au transmis-o, de la o generatie la alta, pe durata lunga. Din rândul ocupatiilor casnice traditionale au facut parte si tesutul si alesul în razboi, împletitul, cusutul si brodatul, care în mâinile bulgaritelor s-au transformat într-o adevarata arta.
Prezenta culturii traditionale bulgare în salile de expozitie ale muzeului aradean reprezinta o premiera, posibila datorita efortului celor doi organizatori: Rodica Elena Colta, muzeograf la Complexul Muzeal Arad si Andrei Milin din partea Muzeul Satului Banatean Timisoara.
Expozitia prezinta, într-un interior traditional bulgaresc, unelte, covoare din lâna viu colorate, diferite tipuri de textile utilizate în gospodarie si costume si podoabe din Vinga, Dudestii Vechi si Bresteva - adica obiecte care îi definesc pe bulgarii din Banat ca identitate etnica si culturala. La piesele din colectia celor doua muzee s-a adaugat un numar semnificativ de obiecte apartinând mai multor familii bulgare din Vinga.

top

O LUME ÎN MINIATURA

Expozitia de arheologie si istorie,
Sala 1 (Palatul Cultural, Piata George Enescu 1)
19 mai-19 august

Expozitia de miniaturi, reda atmosfera unui sat de la începututul secolului XX, machetele fiind grupate pe urmatoarele teme: gospodarie, la câmp, mestesug.
Machetele, realizate în perioada interbelica (primele în anul 1920), sunt la rândul lor piese de muzeu si fac parte din colectiile muzeului. Unele au fost realizate cu scop didactic, de catre învatatori.

top

BIJUTERII URBANE. DETALII ARHITECTURALE
Expozitie de fotografie

Stiinte ale Naturii (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul copiilor)
9 mai-30 septembrie


În cadrul Saloanelor Anuale “Natura si Arta”, organizate la Complexul Muzeal Arad, tematica meseriilor artistice a fost initiata expozitional.
Expozitia de fotografie BIJUTERII URBANE. DETALII ARHITECTURALE - realizate din piatra, metal, sticla, continua prezentarea categoriilor de meserii artistice în domeniul arhitecturii. Cladirile Aradului au „ajuns” în muzeu prin intermediul a 80 de fotografii (initial 230). Punctul de plecare al investigatiei fotografice a fost cladirea Palatului Cultural, o perla arhitectonica având decoratiuni rafinate din marmura, vitralii, stucaturi aurite. Expozitia de fotografii este sustinuta si completata de colectii de piatra ornamentala apartinând patrimoniului muzeului precum si colectii particulare, si de fragmente prelucrate din gresii, cuartite, marmura, extrase din situri arheologice (Taut, Frumuseni – Bizere).

top

COMPLEXUL MUZEAL ARAD
AMBASADA PERU ROMÂNIA
ESTELA VELAZCO Marketing & Büroservice
SAMANIEGO GrafikDesign

Muzeul de Arta, str. Gh. Popa 2-4, et. II
19 aprilie– 20 mai

AMERICO CCALA QUISPE
JUAN CARLOS ÑAÑAQUE
PASCUAL MOGOLLÓN

Expozitia de arta plastica prezinta lucrari semnate de artistii peruani Americo Ccala Quispe, Juan Carlos Ñañaque, Pascual Mogollón, lucrari care au ca baza de inspiratie istoria tarii lor sud-americane – Peru.
Privind aceste picturi, iubitorul de arta face o calatorie in timp intr-o lume plina de culoare a uneia dintre cele mai misterioase culturi ale umanitatii. Fiecare dintre operele expuse face o legatura intre arta precolumbiana si arta moderna.

EX-LIBRIS
Muzeul de Arta, str. Gh. Popa 2-4, et. II
8– 30 martie

Trienala Internationala de ex-libris „Ioan Slavici“ reuneste 208 lucrari ale unor artisti din tara si din strainatate. Acestea au fost selectate din cele 261 de lucrari trimise Trienalei aradene de 113 artisti din intreaga lume. Lucrarile au fost concepute pentru cele doua sectiuni – „Ioan Slavici“ si „Fara frontiere“. Jurizarea a avut loc in data de 24 ianuarie 2007, juriul (Ovidiu Petca – grafician, Margareta Simo – artist plastic, Adriana Czibula, Adrian Sandu si Adriana Pantazi – muzeografi ai Complexului Muzeal Arad) retinand pentru concurs doar 18 lucrari de grafica mica si 190 ex-librisuri. Printre acestea se remarca urmatoarele lucrari premiate: la sectiunea „Ioan Slavici” premiul special pentru Erhart Beitz (Germania) cu lucrarea „Ioan Slavici” si la sectiunea „Fara frontiere” premiul I pentru Lev Alimov (Belarus), premiul pentru debut fiind acordat artistului roman Ovidiu Batista.

 

top

NUNTA LA SLOVACII DIN TARA DE JOS
Muzeul de Arta, str. Gh. Popa 2-4, et. II
6 februarie – 5 martie

In Tinuturile de Jos, ceremoniile de nunta slovace constituiau evenimente sociale majore, nu numai pentru familiile mirilor ci si pentru cei mai apropiati prieteni. Intreaga comunitate, din satul sau oraselul in care acestea aveau loc, era direct implicata in pregatirile de nunta, cu mult timp inaintea ceremonialului marital.
Nunta in sine se prezinta ca un spectacol oferit de hainele purtate de cei care urmeaza sa se casatoreasca, de domnisoarele de onoare, de cavalerii de onoare,de batrani si invitati.
Chiar daca in prezent unele elemente ale cermonialului au trecut in plan secundar, deoarece tinerii sunt tentati de tendintele noi, elementele de baza au ramas: mese de nunta cu o abundenta de specialitati, un variat repertoriu de cantece, diferite obiceiuri legate de plecarea de acasa a mirelui si a miresei.

 

top

CRONICA DE FAMILIE (1848-1968)
Sala Clio, str. Horea, nr. 10
1-25 februarie

Expozitia ilustreaza crampeie din cei 120 de ani de istorie ai intelectualitatii satesti dintre valea Muresului si Muntii Zarandului. Invatatorii, preotii si satenii, investiti cu functii administrative si bisericesti, au avut initiative civico-politice si spirituale in arealul geografic amintit, reprezentat de satele Lupesti si Parnesti. Atmosfera de familie este redata de piesele expuse: documente, fotografii si obiecte vechi, care au apartinut unor membrii ai familiilor Vatianu, Luputiu, Tomutia si Baba. Exponatele, alaturi de alte numeroase piese, fac parte dintr-o importanta colectie de familie, donata muzeului de urmasii preotului-invatator Ioan Silviu Tomutia.

top