ȘTIINȚELE NATURII

 

Muzeul de Științe ale naturii evidențiază frumusețea județului Arad, din punct de vedere floristic, faunistic și peisagistic.
Sunt prezentate plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale cuprinse în situl Natura 2000 (Câmpia Cermeiului – zona lacul Tauț și rezervația de importanță locală Dealul Mocrea, Câmpia Crișului alb și Negru), rezervațiiile naționale ”Dosul laurului” Gurahonț, Stejarul pufos de la Cărand, Balta Rovina de la Ineu. 
Un segment important al expoziției îl reprezintă reconstituirea unor galerii de peșteri, în care sunt etalate și exponate din colecția de mineralogie a muzeului, stalactite și fragmente osteologice de urs de peșteră (clasate în tezaur). Acestea valorifică rezervațiile speologice de importanță națională Peștera Duțu, Peștera Sinesie (Căprioara) și Peștera cu apă de la moară (Moneasa). Rezervațiile paleontologice de importanță națională de pe Valea Mureșului, de la Zăbalț și Monoroștia sunt reconstituite într-o spațiu exclusive dedicat colecției de paleontologie: fragmente osteologice de mamut, mastodont descoperite la Arad-Ceala, coarne de cerb uriaș și bizon, fosile de plante, și moluște.
Parcului Natural Lunca Mureșului, sit Natura 2000, sit de importanță comunitară SPA și SCI, sit de importanță internațională – Ramsar (zonă umedă), îi este alocat un spațiu expozițional generos, unde este prezentată flora și fauna specifică, dar și ocupațiile specifice locuitorilor săi: creșterea animalelor, vânătoarea, pescuitul, transportul sării pe Mureș, vedeta acestui segment fiind monoxila descoperită în albia Mureșului, în anul 2012 (exponat clasat în categoria tezaur național). În mod inedit, prezentarea habitatului și ocupațiile locuitorilor Văii Mureșului, este realizată prin intermediul unei holograme. 

Donațiile oferite cu generozitate de arădeni, instituții sau persoane particulare, sunt prezente pe parcursul expoziției: colecția de animale și păsări a vechiului
Gimnaziu Regal (azi Colegiul ”Moise Nicoară), colecția de păsări naturalizate (Pavel Pettenkoffer), colecția de fluturi (donația dr. König), colecția de fosile de la
Monoroștia (donația Eugen Huțiu), colecția de melci (donația prof. Călin Istrate), dar și lucrările de artă, vitralii, realizate de elevii Colegiului de Arte ”Sabin Drăgoi” Arad (prof. coordonator Iuliana Rotaru).
Spațiul expozițional este adaptat și persoanelor cu deficiențe de vedere: ghiduri audio și panourile informative, cu scrierea Braille